Home » Kuikens

Kuikenhokken voorzien van alle luxe

Mijn prachtige patrijs kuikens. Dit zijn allebei haantjes. Beide zijn lichter van kleur en hebben geen streep achter het oog.

Hier links een hen (donkerder) en rechts een haan (lichter). 

Hier oudere kuikens van 1 maand oud waarbij het verschil nog duidelijker zichtbaar wordt: in het midden een hen (streep bij oog), links en rechts zijn de haantjes

Kiphuis kuikenfokkerij

In onze schuur/garage heb ik een kleinschalige opzet van fokhokken gemaakt. Hiernaast ziet u een foto van 1 van deze opfokhokken. U kunt het zien als een soort doorschuifsysteem. In het eerste hok zitten de kuikens die net geboren zijn. In het 2e hok zitten de kuikens van 4-8 weken en in het 3e hok de oudere kuikens. Hierna vindt de selectie plaats. Ik fok zowel met een professionele R-com broedmachine als met broedse hennen (natuurbroed). Dit laatste heeft mijn voorkeur. Tijdens het selecteren kijk ik naar de juiste raseigenschappen om de rasstandaard zo goed en zuiver mogelijk te houden en verder te verbeteren. Zo bent u bij mij verzekerd van raszuivere brahmakrielen. 

Nette en schone kuikenhokken

Elk kuikenhok is voorzien van een warmteplaat, drinktapkraan, voederbak en strooisel. In het eerste hok, kuikens die net geboren zijn, werk ik met handdoeken als ondergrond. Zo voorkom je narigheden met spreidvoetjes. En uit ervaring zeg ik: ‘voorkomen is beter dan genezen’. 

Verschil tussen hen en haan  

Het verschil tussen hanen of hennen is bij eendagskuikens lastig tot niet te zien. Ook voor de meest ervaren fokker is het lastig om kuikens met 100% zekerheid op geslacht te seksen. Pas als de dieren opgroeien, ontstaan er uiterlijke verschillen. Ik seks de kuikens zelf op de uiterlijke verschillen en het gedrag. De hanen hebben vaak een wat hoger gedragen staartje en soms zijn ze ietsje groter dan de hennen. Bovendien komen de haantjes iets later in de veren dan hun zusjes. Zodra ze ongeveer drie maanden oud zijn, beginnen veel haantjes al met kraaien en worden de secundaire geslachtskenmerken duidelijker. Hanen krijgen sierveren en ze hebben vaak duidelijkere en grotere kipversierselen. Ook het gedrag van de haantjes is anders. Onderling zullen ze door middel van schijngevechten de rangorde bepalen. 

Meerzomig goudpatrijs kuikens

Gelukkig is het verschil tussen hen en haan bij de brahma meerzomig patrijs beter te zien. Bij deze kuikens zijn de kleuren namelijk geslachtsgebonden. De hennetjes zijn vaak donkerder van kleur en ze hebben vaak een streep achter het oog. Vaar hier echter niet blind op, want er zijn ook uitzonderingen bekend. Op de foto’s hiernaast, laat ik u het verschil zien. 

Ieder kuiken telt: ook de haantjes!

De uitkomst haan/hen is meestal zo’n 60%/40%. Dat betekent dat er vaak meer haantjes geboren worden. Vaak wordt gezegd: wat moet ik met al die haantjes? De massa-fokkers gaan vaak niet zo lief om met deze prachtige haankuikens. Ik vind dat ieder kuiken telt; hen of haan. Ik kan als liefhebber dan ook niet over mijn hart verkrijgen om de haantjes, na hun geboorte, direct ‘met vakantie te sturen’. Ik zorg bij te veel haantjes, naar een goed huis. Zo heb ik contacten met collega-fokkers of bied ik ze te koop aan op marktplaats. 

100% hen/kuikengarantie bij Kiphuis

Bij Kiphuis krijgt u, ondanks de hierboven genoemde uitzonderingen, toch de unieke 100% hen/ kuikengarantie. Mocht er onverhoopt toch een haankuiken tussen zitten die u niet gewenst had, kunt u deze terugbrengen en krijgt u van mij een nieuw henkuiken.

Bart Kiphuis.com