Home » Wie is Kiphuis

Volop trapbakken & water in de overdekte ren

In een kleurrijke achtertuin

Ruime legnesten met zacht stro

Tip: tabakstro mixen door de stro in de legnesten tegen bloedluis

Kiphuis: Vriendelijk & Persoonlijk advies 

Kiphuis: diervriendelijk, klein maar fijn! Ik ben een diervriendelijk kleinschalige hobbyfokker aan huis van raszuivere brahmakrielen, die verder kijkt dan enkel alleen de rasstandaard. Ik ben lid van KLN en plaatselijke kleindiervereniging. Ik heb 1 prachtige foktoom: Brahma kriel meerzomig patrijs. Mijn huidige foktoom meerzomig patrijs bestaat uit 1 haan ‘Karel’ met zijn 5 hennen. De tot standkoming van deze groep is een heel gereis geweest. Onze haan Karel komt uit Belgie en de overige onverwante hennen komen deels uit Limburg, Brabant en België. De groep bestaat uit onverwante dieren uit verschillende bloedlijnen. Deze zorgen dan ook voor een sterk en mooi nageslacht. 

Kiphuis heeft hart voor iedere kip Kiphuis fokt voor de hobby met hart voor iedere kip. Ik fok 100% raszuivere brahma krielen, maar ik ben niet volledig gefocused op enkel alleen de rasstandaard. Ik heb als fokker persoonlijk niets tegen een rasstandaard, zolang deze maar niet ingaat tegen het natuurlijk functioneren van het dier, in breedste zin van het woord. Maar dat laatste gebeurt bij sommige fokkers helaas nog wel. Er bestaan nog steeds fokkers die puur fokken op rasstandaard, keuren dieren op tekening en maken de dieren die verkeerd van bouw of tekening zijn, massaal af. Dit duistere aspect van fokken, wordt vaak in de doofpot gestopt, maar komt gelukkig steeds meer in opspraak. Dieren worden opgehokt in kleine hokjes, komen nooit buiten omdat hun veren niet vies mogen worden voor de show. Te belachelijk voor woorden. Ook het steeds kleiner willen fokken door bijvoorbeeld gebruik te maken van dwerggroei en generaties inteelt om kleur of bouw te verkrijgen....

Kiphuis wil de natuurlijke & diervriendelijke fok stimuleren Wanneer u bij mij eieren, kuikens of hennen koopt, bent u verzekerd van raszuivere dieren, een goede dierenverzorging en natuurlijke fok zonder dierenleed. Ik kijk verder dan enkel alleen de tekening, bouw en rasstandaard van de dieren. Ik fok kleinschalig voor de liefhebberij, het plezier en de hobby. Uitgeselecteerde jongdieren krijgen bij mij ook een goed huis. Dieren scharrelen bij Kiphuis vrij rond en hebben bij mij een prachtig ruim, overdekt binnenverblijf. Kippen worden bewust niet ingeënt. Kippen zijn daardoor veel sterker, bouwen een natuurlijk imuunsysteem op en worden vaak veel ouder.

Kiphuis: voor elke kip, een goed huis! Ik hecht er veel waarde aan, om de kippen zo natuurlijk mogelijk op te laten groeien bij huis. Dit doe ik met ruime nachthokken, veel groen en een lange grote uitloopren, om ze lekker te kunnen laten scharrelen. De deuren staan vaak open, zodat ze ook vrij kunnen scharrelen in onze hele tuin en in het gras. Hiernaast een foto van ons kippenhok. Het vrij rondscharrelen voorkomt verveling en verenpikken en daarnaast blijven de kippen mooi in hun veren zitten. Een goed huis voor kippen vind ik dus erg belangrijk. Ook zorg ik voor een goede band met de kippen, door ze dagelijks veel aandacht te geven, regelmatig uit de hand te laten eten; zo worden het hele rustige, lieve en tamme ‘knuffelkippen’. Dit is ook belangrijk voor een goed en lief nageslacht. 

Kiphuis: trapbakken, genoeg te eten en te drinken In de tuin en in de ren zorg ik voor ruim voldoende eten en drinken voor de kippen. Ik heb gekozen om handige trapbakken te plaatsen tegen morsen en ongedierte. Zo worden de kippen bediend op hun eigen tijd en gaat er niet onnodig voer verloren. 

Kiphuis: genoeg legnesten In het hok en ook buiten het hok, in de ren, heb ik gezorgd voor voldoende legnesten. De legnesten zijn voorzien van lekker zacht stro en gemixt met een handje tabakstro. Tabakstro in de legnesten is een goede tip om preventief bloedluizen tegen te gaan. Ook een kloddertje vet aan het eind van elke legstok is een goede barrière om deze ongenode gasten ‘s nachts op afstand te houden. 

Kiphuis levert de ideale huiskip! De brahma kriel is de ideale huiskip voor mensen met een kleine tuin. De ideale kip rond uw huis. Toch is de Brahma kriel niet klein van formaat. De gewone Hollandse hoen is bijvoorbeeld even groot. De Brahma goudpatrijzen zijn een lust voor het oog en hebben een rustig en vriendelijk karakter. Ze zijn erg lief en kindvriendelijk en goed van vertrouwen en daarom heel gemakkelijk tam te maken. Ze zijn heel goed te houden in een ren in uw achtertuin, want ze hebben niet veel ruimte nodig. Reken op ongeveer 2 m2 per kip. Het zijn wel gezelschapsdieren dus zorg voor meer gezelschap. Een aantal hennen en een haan is het beste. Ze zijn verder dol op aandacht en eten. Het Brahma ras staat in Nederland vooral bekend om de majestueuze verschijning van de reuzen. Ik richt mij als hobbyfokker, omwille van deze doelgroep, en mijn beperkte beschikbare ruimte bij huis, specifiek op de Brahma krielen.

Kiphuis heeft hart voor zeldzame kippen! De Brahma kriel in de kleurslag meerzomig goudpatrijs is erg zeldzaam in het noorden van Nederland. U vindt de Brahma kriel meerzomig goudpatrijs veelal in Belgie en het zuiden van Nederland: Brabant & Limburg. De grote Brahma's zijn wel veel in het noorden te vinden, maar deze zijn minder praktisch wanneer u over een kleinere tuin beschikt en graag Brahma’s zou willen hebben. Het blijft een schitterend ras. Mijn voorliefde voor dit ras en de kleurslag komt mede door het lieve karakter van deze soort en de prachtige verschijning en volle bevedering op de poten, het lijken net sokjes.  

Kiphuis ringt en geeft unieke hen/kuikengarantie Al mijn kippen worden geringd met een officiële EE- KLN ring met jaartal en volgnummer. Kuikens worden gesext met 100% hengarantie. Onder het kopje ‘kuikens’ laat ik u het verschil zien tussen haan en hen. Mocht uw kuiken toch verkeerd gesext zijn: niet goed, kip terug! U krijgt, indien voorradig, een ander kuiken of uw geld terug. 

Kiphuis op Marktplaats  Ik ben liefhebber en fok hoofdzakelijk voor de hobby en niet voor de verkoop. Ik lever dan ook geen eieren of kuikens aan handelaren. Deze hebben niets met de hobby te maken. Ik richt mij vooral op mede hobbyisten en particulieren die graag wat kippen willen in hun tuin. Af en toe zijn er voor deze doelgroep kuikens en broedeieren te koop, welke ik op marktplaats zet. Op deze website vindt u hierover meer informatie onder het kopje prijzen’.

Wanneer u geïnteresseerd bent geraakt of andere vragen heeft, kunt u mij natuurlijk altijd persoonlijk contacten.

Bart Kiphuis.com

Ons gezellige Kiphuis kippenhok met lange ren, doorlopend in de tuin om vrij te scharrelen. De netten zijn ter bescherming voor de roofvogels. 

Kiphuis.com - Kiphuis.nl - Kiphuis.be - Kiphuis.eu - Brahmakrielen.nl